Crònica – Diari “El Punt/Avui” – 13/04/2017

 

El cant del Record i memòria a càrrec dels escolans trenca el solemne silenci que acompanya durant tot el recorregut la processó dels Misteris, més coneguda com a processó del Silenci de Badalona. Avui els carrers de Dalt la Vila tornaran a quedar en la més absoluta foscor al pas dels misteris de la processó, fidel a la seva cita i recuperada ara fa trenta anys. La història es remunta molt més enllà, quan el 2 de maig de 1627 un grup de badalonins es va trobar al cementiri parroquial de Santa Maria amb l’objectiu d’instaurar una processó de dijous sant. L’any següent, el Bisbat de Barcelona feia beneir els misteris. D’això, aviat en farà 390 anys. I és que la processó del Silenci de Badalona és la més antiga documentada de tot Catalunya, una manifestació de caràcter religiós que es va perdre l’any 1974 pel desinterès de la societat en aquell moment i per la falta de relleu al si de l’organització.

Recuperació gradual

 

Un cop acabada la processó de l’any 1973, els diversos misteris van quedar abandonats en ple carrer sota la pluja i van haver de passar catorze anys guardats en diferents espais, i no sempre en les millors condicions, fins que la processó va tornar a desfilar pels carrers de Dalt la Vila el dijous sant de 1987. El president de l’Associació Processó del Dijous Sant, Agustí Subirats, explica que els diversos misteris s’han anat restaurant de manera gradual i s’han tornat a incorporar al seguici. “Al darrere hi ha l’esforç de les administracions i dels patrocinadors que hem anat trobant”, assegura. L’any 1973, la processó tenia setze misteris figuratius; d’aquests, se n’han recuperat catorze, un es va perdre i és irrecuperable, i en queda un, el de l’Espoli, pendent de restaurar.

Amb motiu dels trenta anys de la recuperació de la processó i per acostar-la més a la ciutat, els seus responsables van organitzar una mostra que donava a conèixer els orígens, l’ambient, els personatges, les imatges, els elements, la música, els detalls dels misteris, les llegendes i tradicions, i tot allò que envolta la processó del Silenci. L’exposició, que es va fer a la sala El Refugi entre el 16 de març i el 6 d’abril, va tenir molt bona acollida, segons els organitzadors, que es mostraven satisfets de la resposta dels visitants, més de 500, que van poder veure de prop elements poc coneguts que passen força desapercebuts. Un dels més curiosos és el verat de plata que penja de l’olivera del misteri de l’Oració a l’Hort de Getsemaní, que es testimoni de la promesa feta per un pescador de Badalona, el Marraco, el dia que va aconseguir una gran pesca sense malmetre les xarxes. D’aquest misteri se’n mostraven també les ales d’àngel, l’únic element salvat d’una versió anterior del misteri construït durant els anys quaranta del segle XX i restaurat completament l’any 2013. Fotografies inèdites, vestuari dels diferents personatges de la processó com ara Judes, els estaferms, la Verònica, els escolans i una talla del segle XVIII són alguns dels elements que es van poder veure en l’exposició, que va ser el pòrtic de la celebració de la processó aquest vespre.

Avançament beneficiós

Aquest any la processó torna a avançar-se una hora respecte al seu horari habitual i començarà el seu recorregut pels carrers de Dalt la Vila a les nou del vespre. Els organitzadors valoren molt positivament el canvi d’horari, que es va aplicar per primer cop l’any passat i que els va reportar un increment de públic que xifren entre un 30 i un 40%.

La novetat més destacada d’aquest any és que els misteris sortiran de l’església de Santa Maria a les cinc de la tarda i es col·locaran al carrer del Temple, a l’exterior de l’església perquè tothom que ho vulgui els pugui veure El servei d’ordre de la processó farà la custodia dels misteris i a la sortida hi haurà els estaferms de la Confraria de Sant Anastasi i els escolans del Record i memòria. D’aquesta manera, segons Agustí Subirats, es procura “que la gent pugui viure durant més temps l’ambient de la processó”. L’altra novetat d’aquesta edició serà l’entrada solemne del Sant Sepulcre a l’església, a càrrec dels estaferms. Allà, es trobarà a l’altar major amb la Mare de Déu dels Dolors, i, després de la lectura d’uns textos, els dos misteris quedaran col·locats als dos costats de l’altar major.

Les celebracions d’aniversari no s’acaben aquest any. Un cop tancada la celebració dels trenta anys de la recuperació de la processó, els seus administradors començaran a pensar en l’any vinent, quan la processó del Silenci complirà 390 anys.