Entrevista – “Poble de Déu”

Poble de Déu –  març 2017

Exposició a la sala El Refugi a partir del 16 de març
30 anys de la restauració de la Processó Dijous Sant
 
«Val la plena visitar-la per la curiositat del centenar d’objectes exposats: vestits, objectes de misteris, elements del segle XIX i començaments del XX, documents inèdits de la Congregació dels Dolors, una vuitantena de fotos (algunes inèdites) o un misteri sencer.»
El president de l’Associació Processó del Dijous Sant,  Agustí Subirats, s’hi refereix a l’exposició «La Processó del Dijous Sant» que a partir del proper 16 de març podrà visitar-se a la Sala El Refugi de la Plaça de la Vila fins al 6 d’abril. La mostra dona a conèixer objectes, documents, indumentària i material gràfic i audiovisual que
formen part de la història de la Processó des dels seus orígens (1628) fins els nostres dies. S’escau coincidint amb els trenta anys de la seva restauració i està dividida en quatre àmbits: Els orígens i el pas dels anys; Els misteris. Confraries i grups; La gent, els personatges, la indumentària i l’ambient; i La processó avui.
La Processó es va veure interrompuda el Divendres Sant de 1973, quan l’Ajuntament «va recollir i guardar una bona part dels misteris en un local municipal —explica Subirats. Després els va traslladar a
unes naus de l’Escorxador. En pocs dies es varen treure les imatges
dels tabernacles i la resta d’elements foren desballestats. Les imatges foren traslladades a un soterrani de Can Canyadó. Es perdé
la pista de la imatgeria, que durant anys, i alguna talla, durant segles, havia desfilat pels carrers de la ciutat. La resta de misteris restaren guardats en cases particulars.»
El 1983 es va poder comprovar que les imatges que estaven al soterrani de Can Canyadó estaven afectades per l’aigua i es van traslladar a la parròquia de Santa Maria i a alguns domicilis particulars. Aquell mateix any «es va constituir la primera junta amb l’objectiu de recuperar i restaurar els misteris i aconseguir els diners suficients per tornar a treure la Processó del Dijous Sant.»
A finals de gener del 1987 es va celebrar una reunió a Santa Maria on hi eren presents Mn. Andreu Pascual, rector, Mn. Jaume Aymar, vicari, en Josep Maria Riera, en Joan Soler Amigó, la Teresa Biayna i en Josep Maria Rojo. Es va comentar la possibilitat de recuperar alguna expressió de religiositat popular per la següent Setmana Santa: fou el gèrmen de la recuperació (Cf. Joseph M. Rojo-Pijoan, «La recuperació del Patrimoni i de la Processó» a “La Processó del Dijous Sant de Badalona” . Història i vida. Badalona, 2012, p. 65-66. Finalment, el Dijous Sant, 16 d’abril del 1987, tornava a sortir pel portal principal de la parròquia de Santa Maria la Processó dels Misteris, que havia adoptat el sobrenom de Processó del Silenci.
El març del 1987, el rector de Santa Maria va signar la instància adreçada a l’Ajuntament de Badalona en la qual es demanaven els permisos pertinents per a treure, de nou la Processó pels carrers.