Pòrtic de la Processó 2020

Pòrtic de la Processó 2020

Dijous Sant ens torna a portar la manifestació de pietat popular més important i antiga de Badalona: la Processó del Silenci. El Papa Francesc ha dit que la pietat popular sap resar creativament, sap cantar creativament, que fins i tot és “el sistema immunitari de l’Església”, és a dir allò que permet a l’Església mantenir un equilibri interior i defensar-la d’agressions externes o internes. La pietat popular és un tresor que s’aprecia i es custodia, perquè té en ella mateixa força evangelitzadora. Però el protagonista ha de ser sempre l’Esperit Sant. I la Processó dels Misteris és una gran mostra de pietat popular. Cantem, doncs, resem creativament, i no cerquem protagonismes, deixem que l’Esperit actuï.

La Processó del Dijous Sant es caracteritza pel seu silenci. Tots nosaltres podem cultivar la solitud i el silenci. Pablo d’Ors, prevere, escriptor i conseller cultural del Vaticà, per designació del Papa, en el seu llibre Biografia del silenci escriu: “N’hi ha prou amb un any de meditació perseverant, o fins i tot amb mig per adonar-nos que podem viure d’una altra manera. La meditació ens concentra, ens torna a casa, ens ensenya a conviure amb el nostre ésser…”. La Processó del Silenci és una ocasió privilegiada per viure un gran silenci comunitari. Les veus dels escolanets del Record i Memòria i els altres cants processionals, no trenquen el silenci, més aviat el reforcen.

Enguany la Processó està de dol per la mort del Joseph Maria Rojo i Pijoan que va traspassar el dissabte 27 d’abril de 2019, dia de la Mare de Déu de Montserrat, als 53 anys. En Joseph Maria fou un dels capdavanters de la restauració de la Processó. Pocs mesos després ens ha deixat també la seva mare, la Montserrat Pijoan, congregant dels Dolors. En pau reposin i que vetllin per tots.

Mn. Jaume Aymar i Ragolta

Rector de la Parròquia de Santa Maria