397 anys de Processó (1628-2025)

Viu-la...!!!

Processó del Dijous Sant de Badalona

Hem pensat aquesta web per facilitar-vos tota la informació necessària per descobrir la nostra processó. Hi trobareu tot el que necessiteu per descobrir, conèixer, estimar i difondre la quasi quatricentenària Processó del Silenci de Badalona.

Si tot i així no hi trobeu el que busqueu, poseu-vos en contacte amb nosaltres i us atendrem personalment.

No us perdeu...

Programa 2024

Llegiu i consulteu el programa de mà de la Processó del Dijous Sant 2024 en format pdf. El disseny és

Llegir més...

Qui Som...

Coneix l'associació

L’Associació Processó del Dijous Sant de Badalona, és una entitat sense afany de lucre.

Hereva de l’antic Patronat de la Processó, es va constituir l’any 2005, està inscrita amb el número 6681 en el registre d’entitats religioses del Ministerio de Justicia, i amb el número 55 en el llibre de Registre d’Entitats Religioses de la Direcció General de Dret i d’entitats jurídiques de la Generalitat de Catalunya.

Col·laborem i donem suport a la Parròquia de Santa Maria de Badalona, en l’organització de la Processó del Dijous Sant i a tots els actes que han sorgit a redós d’aquesta. Així mateix, contribuïm a la dinamització dels actes que és celebren a la Setmana Santa de la ciutat.

Els Amics de la Processó

La Processó del Dijous Sant de Badalona, és una de les més antigues documentades de Catalunya. La nostra ciutat té motius per a presumir d’aquest patrimoni cultural i religiós que ha perviscut gairebé 400 anys.

L’associació us convida a formar part dels “Amics de la Processó” amb una única aportació econòmica anual per la quantitat que cadascú hi pugui destinar, que ens ajuda a les despeses d’aquest acte.

Aquesta col·laboració us dona dret a ser membres de l’associació i participar activament en la mateixa.

Vull  ser soci  o col·laborador

La Processó

Disseny Alba Garcia (Escola Pau Gargallo)

Voleu cantar el "Record i Memòria"...?

Us agradaria que el vostre fill/a cantés el “Record i Memòria” o fes d’escolà a la Processó…? Si és així, i té entre 5 i 12 anys, feu clic al enllaç següent…
Animeu-vos

Coneix la Processó...

El Record i Memòria es la cantarella típica dels escolanets que precedeixen en nombre de tres cadascun dels misteris de la Processó. La tonada diu “Record i memòria de la Passió, que va patir, Déu, Nostru  Senyor… Jesucrist..”

La cançoneta, que els badalonins sempre hem considerat exclusiva de Badalona, amb lleugeres variants era habitual a les processons de Setmana Santa de Barcelona i de molts pobles del bisbat, però avui dia només es conserva a la nostre Processó.

Al voltant d’aquest cant, al llarg dels segles, s’han anat teixint varies llegendes, la més coneguda es la dels” lladres del pou”,  on uns segrestats per uns malfactors varen conèixer el lloc del seu captiveri per la tradicional tonada.

En la nit del Dijous Sant, encara avui, l’espinguet de l’infant, tallant el silenci i la fosca, és una de les notes més impressionants de la Processó de Badalona.

  1. La Processó dels Misteris és un acte religiós i cultural que s’inscriu en la Litúrgia del Dijous Sant. Seguint una tradició centenària, comença a l’església de Santa Maria com una prolongació de la Cena del Senyor, amb la representació del “Jesucrist, la Passió vostra”, i culmina amb una pregària o Celebració de la Paraula a la Pl. Barberà, davant l’església.
  2. El seu objectiu és sensibilitzar i ajudar a aprofundir en el misteri de la Passió i Mort de Jesús. Tots els elements simbòlics que s’usin, han d’anar adreçats a aquests objectius.
  3. La Processó és oberta a tothom, amb independència del gènere, l’edat, la procedència o el status social. Tots els participants hi assistiran amb un to de recolliment, sense ostentacions.
  4. La Processó és una manifestació litúrgica, no un espectacle. Per això, tothom és convidat a participar-hi amb el degut respecte.
  5. El curs processional, fixat per l’Associació Processó del Dijous Sant, es restringirà a Dalt la Vila i carrers del Centre , pel caire històric i de recolliment que els caracteritza.
  6. Un Servei d’Ordre vetllarà tothora pel silenci i l’ordre dels assistents. Els Arrengladors, per la seva part, vetllaran pel capteniment dels que hi participen i per la fluïdesa del recorregut. Preguem segueixin i respectin les seves indicacions.
  7. Cada confraria, congregació o associació encarregada d’un pas te cura del seu muntatge, ornament, desmuntatge i custòdia, així com de la conservació de les imatges i dels baiards i d’observar totes les indicacions de la Associació Processó del Dijous Sant.
  8. La participació a la Processó és totalment voluntària i desinteressada.
  9. És convenient que tots els assistents a la processó portin llums de cera amb el corresponent fanal de cartró, per evitar que la cera caigui a terra.
  10. Es demana a tothom un SILENCI respectuos

Hom diu que l’origen de les processons es troba en les antigues representacions litúrgiques medievals. Amb el Concili de Trento (1545-1563), les representacions s’actualitzaren i els actors que encarnaven personatges, amb l’objectiu de dignificar aquests darrers, es convertiren en figures esculpides col·locades dalt de “misteris” com a imatges per a ser venerades.

El 2 de maig de 1627 un grup de badalonins es reuniren en el cementiri parroquial de Santa Maria per a instaurar una processó de Dijous Sant. L’any següent, el bisbat de Barcelona feia beneir els misteris. D’això ja en fa quasi 400 anys.

Amb els segles, la Processó es va anar dotant de diversos misteris, dels quals les confraries, les congregacions i els gremis se’n feren càrrec. Al llarg del temps, l’itinerari que seguia la processó de fidels anà variant alhora que ho feia l’antiga vila. Però sempre va tenir com a punt de partida l’església de Santa Maria, doncs durant molts segles fou l’única parròquia existent.

L’any 1974, per diverses raons, es decidí suprimir la processó. Alguns misteris foren guardats en cases particulars i d’altres s’abandonaren. Però l’any 1987 la Processó tornà a sortir pels carrers de Dalt la Vila, amb el mateix esperit i el mateix sentit que la van veure néixer i en un marc que intentava recordar l’ambient barroc original. Des d’aleshores, centenars de badalonins s’hi atansen per a participar-hi o per a contemplar-la.

La quietud i el respecte que s’aconsegueixen durant l’acte li han donat merescudament el sobrenom de “Processó del Silenci”.

L’any 2004 fou guardonada amb el Premi Ciutat de Badalona de Comunicació en l’àmbit “Cultura”.

El 28 de març de 2006 el Ple de l’Ajuntament de Badalona aprovà la resolució per tal de sol·licitar a la Generalitat de Catalunya la declaració de la Processó del Dijous Sant de Badalona com a Festa Tradicional d’Interès Nacional.

  1. Gonfanons i matraques.
  2. Estaferms. Misteri vivent, a càrrec de la Confraria de Sant Anastasi.
  3. Judes i Malcus. 
  4. Creu processional i cirials.
  5. Apòstols. Misteri vivent.
  6. Oració a l’Hort de Getsemaní.  Creu del “Record” i Misteri, a càrrec de Salesians de Badalona
  7. El Bes de JudesBandera, Creu del “Record” i Misteri, a càrrec de la Parròquia de Sant Francesc de Bufalà.
  8. La Flagel·lació. Creu del “Record” i Misteri, a càrrec de socis del Círcol Catòlic de Badalona.
  9. La Coronació d’Espines. Bandera, Creu del “Record” i Misteri, a càrrec de l’associació Rincón del Arte y la Música de Andalucía y Catalunya.
  10. Ponç Pilat. Bandera, Creu del “Record” i Misteri, a càrrec del Centro Cultural Rociero Ntra. Sra de la Esperanza”.
  11. Ecce homo. Creu del “Record” i Misteri, a càrrec de l’Associació d’Amics de Sant Jeroni de la Murtra.
  12. La caiguda de Jesús.  Creu del “Record” i Misteri, a càrrec de Drogueria Boter
  13. Jesús ajudat pel Cirineu. Creu del “Record” i Misteri, a càrrec de l’Associació Processó del Dijous Sant de Badalona.
  14. La Verònica. Bandera, Creu del “Record” i Misteri, a càrrec de l’Associació d’Antics Alumnes Maristes de Badalona.
  15. El Clavament a la Creu. Creu del “Record” i Misteri, a càrrec de l’Asso. Processó del Dijous Sant.
  16. Sant Crist Crucificat. A càrrec de l’Assoc. Processó del Dijous Sant de Badalona.
  17. Capella de Música Instrumental de la Processó dels Misteris
  18. Bandera de la Parròquia de Santa Maria
  19. Sant SepulcreBandera de Sant Antoni, Creu del “Record” i Misteri, a càrrec de l’Ass. Passada de Sant Antoni Abat.
  20. Mare de Déu dels DolorsGuió gran, Creu de Passió, Improperis, creu del “Record” i Misteri, a càrrec de la Venerable i Discreta Congregació de Nostra Senyora dels Dolors.
  21. Capella de Música de Badalona

On som...

Com arribar....

Recorregut Processó
En cotxe
En bus
En tren
En metro

Els Misteris de la Processó

Actualment, la Processó és formada per 15 misteris: 2 vivents (el grup dels Apòstols, Malcus i Judes i el cos d’Estaferms) i 13 figuratius.

De tots ells, el “Jesús ajudat pel Cirineu”, el Sant Sepulcre i la Mare de Déu dels Dolors, amb tota probabilitat provenen de la formació original de la Processó.

Bona part de la resta de misteris foren construïts després de la Guerra Civil Espanyola, principalment als tallers d’Olot, de Reixach Campanyà i de Claudi Rius.

Coneix els Misteris un a un… 

A redós de la Processó

Arxius gràfics de la Processó

El proper Dijous Sant és el 17 d' abril de 2025, falten...

Dies
Hores
Minuts
Segons
Ja som Dijous Sant...
Desplaça cap amunt